Liderlik bir kişilik ya da yetenek meselesi değildir. Aslında, en iyi liderler birbirinden oldukça farklı kişilik, davranış, değer ve yetenekler sergiler. Dışa dönük kişilerden kendi kabuğuna çekilmiş olanlara, rahat davrananlardan kontrol meraklılarına geniş bir yelpaze…O zaman, etkin liderlerin ortak özellikleri nedir? Liderlik öğrenmekle başlar; iş kitapları, yönetim kitapları ve kişisel gelişim kitapları, bu konudaki en büyük yardımcınızdır. Örneğin aşağıdaki ilkeleri takip ederek doğru şeyleri, doğru şekilde yapabilirsiniz. Bu ilkeleri disiplinle uygularsanız doğru kararları verebileceğiniz bilgiye ulaşır, bu bilgiyi etkin şekilde eyleme geçirebilir ve kurumdaki güvenilirliğinizi artırabilirsiniz.  

  • “Yapılması gereken nedir?” diye sorun. Ne yapılması gerektiğini öğrendikten sonra en başarılı olduğunuz görevleri tanımlayın ve her birine ayrı ayrı odaklanın. Bir görevi tamamladıktan sonra, ortaya çıkan yeni koşullar ışığında yeni öncelikler belirleyin.
  • Eylem planı geliştirin. İstenen sonuçları ve bu sonuçları elde etmeye alışırken karşınıza çıkabilecek engelleri belirlemek için eylem planları geliştirin. Zamanınızı nasıl değerlendireceğinizi ayrıntılı şekilde tasarlayın. Bu planları yeni fırsatlar ortaya çıktıkça tekrar gözden geçirin.
  • Kararların sorumluluğunu üstlenin. Bir karar verirken, o kararı kimin ne zaman uygulanacağını, kimin bu karardan etkileneceğini ve kimin bilgilendirilmesi gerektiğini düşünün. Kararlarınızı sık sık gözden geçin. Bu sayede, ciddi bir zarara uğramadan hatalı kararları düzeltme imkânı bulursunuz.
  • Doğru iletişim kurun ve iletişimin sorumluluğunu üstlenin. Kendi yöneticilerinizden ve yönettiğiniz kişilerden bilgi alın. Onlara, işin en iyi şekilde yapılması için hangi enformasyona ihtiyacınız olduğunu bildirin. Ayrıca aynı şekilde siz de hem üst hem de altlarınıza ihtiyaç duydukları enformasyonu, ayrım yapmaksızın sağlayın.
  • Problemlerden çok fırsatlara odaklanın. Başarı sorunları çözmekten çok fırsatlardan faydalanmakla ilgilidir. “Bu fırsatı nasıl kullanırsam organizasyonuma daha fazla fayda sağlarım” sorusu önemlidir. Bu soru sayesinde yeni teknolojiler, ürün inovasyonları, yeni pazar yapılarını görür; ekibinizin en iyi fırsatlara odaklanmasını sağlarsınız.
  • Daha verimli toplantılar yapın. Toplantıların amacını netleştirin. Amacına ulaştığında toplantıyı sonlandırın. Toplantı konularını özetleyen, yeni görev dağılımlarını ve teslim tarihlerini açıklayan notlar tutulmasını sağlayın.
  • “Ben” diliyle değil “biz” diliyle düşünün ve konuşun. Otoritenin kaynağı, şirketinizin size duyduğu güvendir. En iyi sonuca ulaşmak için her zaman kendinizden önce organizasyonunuzun ihtiyaçlarını ve çıkarlarını düşünün.

Diğer Yazılarımız